הגישה

הגישה “פדגוגיה אתית” פותחה בשנות ה-90 של המאה הקודמת על ידי דר’ ולאיבסקי – פסיכולוג, איש חינוך, בעל תואר שני בפיסיקה, דוקטור לפילוסופיה, מנהל (לשעבר) של בית הספר החופשי לחשיבה ולתקשורת (סנט-פטרסבורג). מחבר ספרים “משחקי בריאות ולמידה”,  “כיצד להבין את הילד”, סידרת הספרים “אלף-בית” בשלושה כרכים ועוד.

“פדגוגיה אתית” היא גישה הוליסטית, העוסקת בילד בכל הרבדים: חינוך, התפתחות והשכלה.
פדגוגיה אתית דוגלת בדרכים הומניות, אנושיות ואתיות לטובת התפתחות אישיות שלמה ככל האפשר.
פדגוגיה אתית פותחה על בסיס חוקים המסתמכים על תהליכי התפתחות פיזיולוגית ופסיכולוגית של האדם.
שלבי ההתפתחות של הילד על פי הפדגוגיה האתית מקבילים לתהליכים התפתחותיים פסיכו-פיזיולוגיים.

הליבה של הפדגוגיה האתית מורכבת משלושה מטא-מקצועות (מקצועות על).
מטא-מקצועות הם מקצועות שמעל כל המקצועות המוכרים. דרכם אפשר לגשת לכל מקצוע. כל מורה טוב מלמד את מקצועות העל האלה באופן אינטואיטיבי או תת מודע. מטא-מקצועות עוזרים לפתח כישורי חיים וכישורי למידה בסיסיים. אפשר למנות 3 מקצועות-על: תורת השליטה העצמיתתורת החשיבה ותורת ההידברות. קיים קשר הדוק בין שלושת המקצועות. שלושתם הכרחיים לטובת התפתחות שלמה של אדם.

השיטה “משחקי בריאות ולמידה” היא חלק מהגישה הכללית יותר שנקראת “פדגוגיה אתית” שפותחה על ידי דר’ אנדרי וליאבסקי. השיטה “משחקי בריאות ולמידה” מתמקדת במישור ההתפתחותי של הילד.
המשחקים מתבססים על אימון של מערכת העצבים המרכזית שלנו, כלומר המוח האנושי, על ידי פיתוח מיומנויות ריכוז, כישורים וורבליים, מוטוריים, ויזואליים, אודיאליים ושיפור מהירות עיבוד מידע ותגובה. “משחקי בריאות ולמידה” הינם תרגילי אינטליגנציה, תרגילים גופניים והתנהגותיים, המשלבים בתוכם תחומי אמנות, תנועה, ודמיון מודרך. הם מכילים ידע ממסורות עתיקות שונות, ממדעי החברה והטבע, ומהרפואה האלטרנטיבית והקונבנציונלית. השיטה הינה אקלקטית, ומכילה אוסף של תרגילים מתוך מקורות שונים.
השיטה מתבססת על שלושה מרכיבים עיקריים: תפקוד מנגנון השליטה העצמית, תפקוד ערוצי הקליטה ותפקוד אונות המוח.